Partisanstriderna i Östkarelen 1942.

 
 
Om 2:a Världskriget har man ju läst och sett film efter film med tema Dagen D och liknande. Att jag själv hade kriget på nära håll är inget jag tänkt så mycket på förrän jag började släktforska. Farmors bröder var utskrivna till krigstjänst, att en av dom omkom i kriget visste jag om men inte mer.
När jag började nysta lite i hennes tvillingbror Aato's öde hittar jag uppgifter som skulle kunna vara från en film.
Han skrivs ut och kommer att tillhöra 6.e divisionen i Peräpohjola Sotilaslääni. 
Soldaterna som till största delen var lant- och skogsarbetare var skickliga och vildmarksvana krigare, som inte hade några problem med att övernatta under bar himmel i midvinterkölden.
 
(Finnish soldiers east of Kestenga in the arctic forest, Operation Silver Fox)
 
Dom stred bla i den (misslyckade) gemensamma Finsk/Tyska Operationen Fjällräv, Juli - November 1941, där målet var att ta Salla och skära av järnvägen till Murmansk i Kandalaksha.
 
 
 1942 omstrukturerades divisionen och döps om till 12:e Brigaden. Samt flyttas till Maaselkä-gruppen vid den Karelska fronten. Där han kommer att delta i skyttegravskriget mot Ryssarna.
 
 
När den 1:a ryska partisanbrigaden den 11/7 går in bakom finska linjen är 12:e Brigadens uppgift klar :
Förfölja och förgöra Partisanbrigaden till sista man.
 
(Partisanpatrol sovjet)
 
Det blir under några veckor hårda strider där Partisanernas Befälhavare Major Grigorejev avlider 31/7 i "Slaget vid Vaara" som det kallas i 12th brigadens rapport.
Ett par veckor senare (16/8), dödas den 27-årige Undersergeanten i 12:e Brigaden Aato Sikanen under en  Rysk granatattack.
 
Förluster :
Överste Mäkiniemi      Major Grigorjev
      119 man.                    518 man.
 
Aato Sikanen ligger begravd på krigskyrkogården i Alatornio.
 
(Foto Anders N)
 
• Kategori: Släktforskning "He So He Vyri Å Fyri"Taggar: 2:a Värdskriget, Carlasvammel, Finland, Fortsättningskriget, Itä-Karjalan, Jatkosota, Kaakamo, Kalix, Karjala, Maasälkä, Partisaner, Partisans, Perä-Pohjolan sotilaslääni, Rukajärven Tie, Rukajärvi, Salkovaara, Tornio, Vånafjärden, WW2, partisaanitai, partisaanitaistelut, Öst Karelen, Östkarelen, майор Grigorejev; • Kommentarer (0)

Kommentera här: