Erik Östensson Ångerman Sursill.

 "Under krigen 1521-1523 ingick hövitsmannen Lars Olsson Björnram ett kontrakt med handelsmannen Erik Ångerman om en leverans av stora mängder mat till hären. Erik var från Ångermanland och det var på denna tiden vanligt att använda landskapsnamnet som personnamn. I kontraktet påtog han sig att leverera strömming eller sill, som det också kallades på denna tid. Han sände emellertid inte bara vanlig sill, utan också en del sursill eller "surströmming". Denna norrländska delikatess förstod sig inte soldaterna på, och satte i gång en regelrätt matstrejk. Gustav Vasa blev mäkta vred, och lät sinnet gå ut över Erik Ångerman, som hade handlat i bästa mening. Han blev anklagad för att ha levererat rutten mat, och fick i tillägg till allt annat obehag också öknamnet "Sursill". Erik Ångerman tog udden av det hela genom att ta Sursill till efternamn. Under detta namnet har han fått en märklig berömmelse. Han är nämligen en av de mest omfattande anfäder som har levt i Norden. Erik Ångerman Sursill står som anfader till bortemot 2000 större släkter spridda över hela Norden, de baltiske länderna, Tyskland, Frankrike och Amerika. Döttrarna hans gifte sig alla i Österbotten i Finland. En son hade sju döttrar som alla gifte sig i Finland. Exempel på finska storheter i den Sursillska släkten är bl.a.: Zacharias Topelius, Jean Sibelius, PE Svinhufvud, KJ Ståhlberg, Carl Gustaf Emil Mannerheim. 
  
 
Här är en skärmdump från farmors släktgren som genom hennes farfarsmor Eva Christina Hoffrén mynnar ut i Släkten Ångerman Sursill från Teg i Västerbotten.
Mer om den kan man läsa här i :
 
 
 
 
• Kategori: Släktforskning "He So He Vyri Å Fyri"Taggar: Bure, Chatarina Östensdotter Sursill, Dordi Jacobsdotter Ångerman Sursill, Erik Sursill, Erik Östensson Ångerman, Genealogia Sursilliana, Släktforskning, Sursill; • Kommentarer (0)

Släktforskning.

 Ni är nog några stycken här som sett att det dimper ner konstiga släktleds grenar på min FB, en del undar nog om det bara är ännu en nonsens grej som dyker upp jämt och ständigt i statusuppdateringar.
Det här är på riktigt och jag är ju en person som när jag fastnar i nåt går all in....hela vägen ner till the bottom of the source. Och jag har haft ett jäklars flyt med en del av mina grenar. Och källorna är ofta granskade av ordförande i släktforskningsföreningen så jag känner ju att det är seriöst. Om jag orkar och någon är intresserad så ska jag skriva mer om det senare.....Eller ....det är ni uppenbarligen då besöksstatistiken fördubblats här senaste dagarna. Man kan ju göra sig en ganska bra bild av en persons livsöde bara genom några enkla fakta som födelse, död, gifte, barn, flyttar, religion...och lyte !!  Ofta börjar det med en bondpojke som antingen städslar sig som soldat eller sökter sig till bruket. I varje släkt finns det någon eller några som sökte lyckan på andra sidan Atlanten, både i Amerika och Canada.En lite "ädlare" gren har jag också kopplingar till med namn som tex Hans Knutsson Fordell, ett tag en av Finlands rikaste män.
 
• Kategori: Släktforskning "He So He Vyri Å Fyri"Taggar: Argillander, Barsker, Björneburgensis, Bondsthorp, Brax, Bång, Carlander, Dubblare, Dunderberg, Flagga, Fordell, Gahm, Gierts, Halonen, Hjerta, Hoffren, Hourenius, Houru, Ikoin, Ikonen, Jerf-Gift, Judius, Klo, Krabat, Krank, Liten, Lithovus, Lodwijk, Lyra, Lämnsman Åhl, Morin, Mustonen, Paldanius, Påhl-Säker, Rehman, Reslig, Ruth, Ryss, Skopa, Skott, Släktforskning, Smed, Springare, Spåra, Sursill, Svan, Till Moisio, Tuderus, Tysk-Meyer, Unge-Söör, Vhit, Wigga; • Kommentarer (0)