Västerbottensgrenen genom Aline Ölund.

Nu efter en veckas intensiv forskning på Arkiv Digital ska jag vila musfingret ett tag.Mormor berättade att en kvinna från Månsbyn en gång sa att vi har Valloner i vår släkt. Det har jag inte hittat några belägg för trots att jag kommit ner på 1500- talet både på Aline Ölund (mormorsmormor) och Petrus Nilsson Gahm (mormorsfarfar) sida.Det spekuleras på nätet att Albrekt i Myckle var från Tyskland men jag har inte hittat några källor för det.
Malin Olofsdotter f 1525 kommer däremot från den välkända Buresläkten....då jag inte källkollat så är det....off the record.
 

Albrekt Jonsson I Myckle.

 
Myckle nr 3
Enligt ett dombrev från 1570 ägdes gården 1524 av Albrekt i Myckle. Han och sonen Nils var med om att oskadliggöra rövarna i Finnforsberget. Till belöning fick Albrekt samt Mårten Jonsson Strål i Medle, Finnforsens kronofiske. Albrekt fanns i livet 1546 då han fick böta 4 mark för att han utan lov tog en kittel från gillestugan. Gillestugan låg sannolikt strax väster om Skellefteå kyrka. Sonen Per Albrektsson äger gården i 1543 och 1546 års jordaböcker. Gården hade då 15 spannland åker (2,4 hektar) samt 15 lass äng. år 1551 bryter Per Albrektsson ut en del av hemmanet som blir Myckle nr 1.