2013.

Tänkte summera året med bilder men då jag har varit riktigt dålig på att använda kameran så får det bli med en bild på henne som var det största som hände under 2013.
 
 
 

Leppävirta 2 i Savolax.

 
 
 
Släktträdet på farmors sida har gått väldigt bra på hennes farfarsmor Eva Christina Hoffréns släktgren men på hennes make Josef Sikanen har jag inte kommit längre än mitten på 1700-talet och gården Leppävirta 2 (också kallat Tuppuralanmäki 13) som låg mitt i Savolax i sydöstra Finland.Där har jag hittat en Påhl Sikain som var farmors farfars farfarsfar.Men jag letar tålmodigt vidare i dom Savolaxiska skogarna.

Olaff Siurson I Månsbyn.

Bonde från 1539 till 1566 i Månsbyn 2, Isigården, Forsen.

Namnen på hemmansägarna i byn enligt bågskattelängden från år 1539, det fanns då åtta vuxna män i byn, vilka fick betala så kallad bågskatt eller skinnskatt.Bågaskatt skulle betalas av varje man över 15 år som brukade skog och som kunde spänna en pilbåge, och syftar på möjligheten att försörja sig på jakt. De flesta av dessa har fornnordiskt klingande namn som Matz, Nidric Silueson, Olaffsunisson, Olaffsiurson, Gwdorm, Hindric Gudmwnss/on/. En nedtecknades som Hans finne som antagligen kommer från vårt östra grannland.

 
Olaff Siurson är min anfader på farfars sida som man kan se på bilden men också på min mormorsfar Simon Gahms sida då hans farfar Nils johansson var son till den "yngsta" av Johan Johansson i Månsbyn.
Nils Johansson och Anders Johansson var alltså bröder, söner till Johan Johansson. Anders blev soldat Ek Dunderberg i Korpikå och Nils son Petrus blev soldat på Gahm i Månsbyn.
Det betyder också att 5 generationer bakåt i tiden har mina föräldrar en gemensam förfader: Johan Johansson 1784--1861.