Vånafjärden.


 
Idag blev det en spontantur till Våna med min syster för att hälsa på Sonia och Kalle.
Vi blev bjudna på lunch där och blev sittandes och tittade på bilder och fick höra om besöket i Kaakamo igår där det var 100 årskalas för farmors bror Toimi !
Då dom var ganska upptagna med renovering så ska vi åka tillbaka någon kväll nästa vecka, bestämde vi.
En bild på dom fina pelargoniorna var jag tvungen att ta, det ser ut att vara mulet ute, men det var strålande sol och +26°.
 
Mer Finland: Vår far och faster har kusiner som heter både Kaarina "uttalas Gaarina" och Maritta ...
 
 
 
 

Var är "Ryssvärmen" ?

Visserligen är det +20° och en ganska konstig "klibbig" värme men inte några +30° som det brukar vara då den kommer. Inte för att jag klagar varmare än så här behöver det inte bli.
Dagen började med mulet kring lunch kom solen och det blev dax att åka och ta reda på dagens skörd av jordgubbar.Toppen hade vi nog förra veckan för nu blir det 1 skål om dagen.Kejsarkronor har jag på flera ställen en del i blom och andra på väg.......


Det är dom och Gullstaven här nedanför jag kan namnet på men min "trädgård" är ganska självgående den sköter sig själv...... men en fin blomma lite lik Lejongap klarade sig inte i skyfallet förra veckan dom flesta själkarna på den är avbrutna så jag klippte bort dom så nu ser den ganska eländig ut......

Min syster kom och hjälpte mig med jordgubbarna då jag har blivit lite skeptisk emot dom och köpt mig gummihandskar att ha på mig som "skydd" då jag plockar.Sist jag plockade med Kalle så efter en stund började det bränna som eld och armarna var helt röda, näsan blev helt täppt och jag började känna hur halsen svällde igen!
Det enda jag hade att ta var Bricanyl och ett tag övervägde vi att åka in på akuten men svullnadskänslan i halsen gick över så då tyckte jag inte att det var någon fara längre, men idag med handskar på gick det hur bra som helst.

Efteråt satt vi på verandan och njöt av dagen med lite kaffe och kaka, Per var också förbi och fick sig en kopp.
När jag åkte hem hade det blivit en riktig Londonsmog, ja vädret är helt galet!En tripp till Oulu.

I helgen tog vi en paus i kollolivet och gjorde en tripp in i Finland med Porschen.Första stopp var Merihelmi där vi stannade och fikade och gick upp i utkikstornet där man hade en fin utsikt ut över Bottenviken.
Några km innan Uleåborg körde vi in till Nallikari och kollade läget på stranden.Och naturligtvis Eden hotell.Inne i Oulu gick vi omkring på hamntorget bland dom mysiga uteserveringarna.Bodarna där dom mest säljer hantverk.
Det vimlade av folk, lite skillnad mot "Kalix nya centrum".Den fina saluhallen kan man inte heller missa.
Med alla sina delikatesser.Ute på torget var det både loppmarknad och alla möjliga stånd där dom sålde allt från det gamla vanliga krimskramset till grönsaker och bröd.Mitt i allt står hamnpolisen och håller ett vakande öga han hade sällskap av Japaner och andra turister som ville bli fotograferad tillsammans med honom, jag tycker han kommer bäst till sin rätt ensam.Ovanför hamnområdet går (Tsar) Alexanders gata, en påminnelse om
det gamla Ryska storfurstendömet Finland.Dagen var solig och varm, alla hade inte klimatanläggning i sina bilar......